INRIKTNING STYLIST
HANTVERKSPROGRAMMET
DIGITALT SKAPANDE 1 (år 2)
I denna kurs är skapa, gestalta och kommunicera med digital teknik i fokus. Kombinationer av olika uttryck, så som bild, rörelse eller musik. Undervisningen är av experimentell och undersökande karaktär och ger eleverna möjlighet att inrikta sitt digitala skapande mot olika uttryck

ENTREPRENÖRSKAP (år 3)
Eleverna får lära sig att planera och starta upp ett projekt eller ett företag. Driva och genomföra projektet eller företaget mot ett uppsatt mål, samt lära sig att avveckla, utvärdera och analysera sitt arbete.
I samband med arbetsprocessen som bedrivs i projektform ska undervisningen bidra till att eleverna utvecklar sin förmåga att arbeta målinriktat, lösa problem, ta eget ansvar och samarbeta med andra.
Konkreta kunskaper som eleverna får med sig företagsekonomi, marknadsföring, lagar, gruppdynamik och ledarskap samt entreprenörskapets betydelse.
I denna kurs får eleverna möjlighet att start ett UF-företag i utbildningssyfte.

MATERIAL & MILJÖ (år 1 & 2)
I denna kurs bearbetas materials och produkters ursprung, uppbyggnad och egenskaper, samt deras funktion och användningsområde.
Återanvändning och återvinning av material och produkter. Vård och skötsel av material. Hållbarhet och förbättring av materialens funktion. Påverkan på människor och miljö vid användning, framställning och hantering av material och produkter.
Faktorer som påverkar den fysiska och psykosociala arbetsmiljön, till exempel stresshantering, skyddsutrustning, hygien och ergonomi. I samband med det behandlas konsekvenser av en bristande arbetsmiljö.Arbetsmiljölagen, regler och föreskrifter som gäller arbetsmiljö och säkerhet inom det valda hantverksområdet. I samband med det behandlas konsekvenser som kan uppstå om dessa inte följs.El- och brandsäkerhet. Regler och föreskrifter, samt konsekvenser som kan uppstå om de inte följs. Agerande vid arbetsrelaterade olycksfall.
TRADITION & UTVECKLING (år 2)
Det valda hantverksområdets historia, tradition och utvecklingsmöjligheter. I samband med det behandlas samhällsförändringar som påverkat förutsättningarna samt teknikutvecklingens betydelse för yrket.
Tekniker, verktyg och material i ett historiskt perspektiv.
Utbildningssystemet nu och då. I samband med det behandlas hur hantverksområdets eventuella yrkesprov är utformat, till exempel regler och bedömning av gesäll- och mästarbrev.
Utformningen av yrkestävlingar inom hantverksområdet, nationellt och internationellt.
Utvecklings- och samverkansmöjligheter inom det egna hantverksområdet och närliggande hantverksområden.
Förutsättningar för verksamhet inom den egna regionen och på en internationell marknad.
Fack- och branschorganisationer och deras funktion inom det valda hantverksområdet. I samband med det behandlas arbetsgivarens och arbetstagarens rättigheter och skyldigheter.
Kultur- och stilhistoria med betoning på centrala stilepoker inom hantverksområdet. I samband med det behandlas trender, trendutveckling och trendtolkning historiskt och i nutid.